Aktivnosti

Pohodništvo

Pokljuka je največja gozdna površina v Triglavskem narodnem parku, kot taka je izhodišče za mnoge lažje ali zahtevnejše pohodniške izlete, tudi v visokogorje Julijskih Alp. Planota je močno pokrita z mogočnimi visokoraslimi smrekami, kjer na svežem planinskem zraku zares občutite oddih vse do zadnjega atoma.

Planinske poti so bogate z razgledi, polne življenja, na vsakem koraku boste našli planinsko kočo z bogato ponudbo lokalnih jedi na žlico ali pa planšarsko planino, kjer boste pri pastirju lahko poskusili domače kislo mleko, skuto, maslo ali sir.

Med priljubljenejšimi so poti:

Goreljek – Planina Zajamniki

Goreljek – Rudno polje – Uskovnica (Koča na Uskovnici)

Goreljek – Planina Javorniki – Lipanca (Blejska koča)

Viševnik

Kolesarjenje

Pokljuška planota je močno prepredena z mnogimi dobro utrjenimi gozdnimi poti, kjer bo lahko tako rekreativec kot še tako zahteven gorski kolesar našel svoj izziv.

Planota pa že sama za sebe predstavlja izziv za cestnega kolesarja, saj ponuja tako vzpon z blejske ali z bohinjske strani s skoraj 1.000 metri višinske razlike in s segmenti tudi do 18% naklona.

Posebna zanimivost pa je Julijana Bike, turnokolesarska pot, ki v 6 etapah obkroži celotne Julijske Alpe. Lahko se določite za celoten krog, lahko pa odpeljete samo posamezno etapo celotne 260 km dolge ture.

Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero je največje naravno jezero v Sloveniji. V objemu neokrnjene narave in na vznožju Julijcev vam nudi možnosti kopanja in plavanja, lahko si privoščite pomirjujočo panoramsko vožnjo ali pa se podate na krožni sprehod po njegovi obali.

Blejsko jezero

Čarobno jezero ob vznožju Pokljuške palnote, ki s svojo lepoto že deseteletje privablja obiskovalce od blizu in daleč. Lahko se na pot okoli jezera podate peš, kjer boste lahko našli mnoge kotičke za počitek ali za prelepo fotografijo z motivom otočka, gradu, pleten ali laboda. Lahko se s pletno popeljete na ikonični otoček, ki krasi jezero, kjer se po 100 stopnicah podate na vrh in v cerkvici pozvonite na zvonček želja.

Naravne znamenitosti

Pokljuška soteska

je 1,5 km dolga soteska z naravnimi okni in galerijami v navpičnih stenah. Nahaj  se ob vzhodnem vznožju alpske planote Pokljuka nad dolino reke Radovne v Triglavskem narodnem parku.

Korita Mostnice

Kristalno čist gorski vodotok Mostnica je v skale vrezal 2 km dolga korita. Na krožni poti se vam odpirajo vrtoglavi pogledi na tudi 20 m visoka korita.

Slap Savica

Slap Savica v Bohinju spada med najatraktivnejše naravne znamenitosti v Julijskih Alpah. Skoraj 80 metrov dolg slap je vkleščen med prepadne stene Komarče prav pod Triglavskimi jezeri.

Blejski Vintgar

Soteska Vintgar je 1600 m dolga in do 250 m globoka soteska na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, oddaljena le 4 km od središča Bleda. Soteska je zarezana med veličastnimi navpičnimi stenami, po kateri teče reka Radovna polna brzic, tolmunov in slapov.

Dolina Radovne

15 km dolga dolina biserne reke Radovne je priljubljena predvsem med kolesarji, saj skoznjo poteka nezahtevna kolesarska pot, primerna tudi za družine. V vročih poletnih mesecih je s svojim hladom pravi balzam za pohajkovanje in počitek. Prav tako vas bo s svojo idiličnostjo očaralo malo jezerce Kreda, ki leži v neposredni bližine struge, a kot nasprotje tudi poleti ledenomrzle reke Radovne, se le-to poleti ogreje do prijetne kopalne temperature.

Vodni športi

Poleti se lahko prijetno ohladite v Bohinjskem ali Blejskem jezeru, ki sta s Pokljuke oddaljena slabe pol ure vožnje, lahko pa se preizkusite tudi v veslanju, supanju, raftingu, kanjoningu.

Zimski športi

Smučanje

Pozimi Pokljuko prekrije debela snežna oddeja, vlečnice ob Hotelu Jelka in Hotelu Pokljuka so primerne prav za družine z majhnimi otroki.

Tek na smučeh

Na Rudnem Polju na Pokljuki je tudi obilna ponudba tekaških prog, lokacija je tudi prizorišče uveljavljenih biatlonskih tekmovanj svetovnega merila.